Follow Us @soratemplates

Pita od poriluka! I mega-zvijezde poput Sharon Stone, Tine Turner ili Stevena Spielberga oduševili su se kuharom “kuhinje sunca” Rogerom Vergeom i njegovim restoranom “Le Moulin de Mougins”.

Sastojci 
Za tijesto:
250 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
120 g maslaca
1 jaje
sol
1 žlica kiselog vrhnja
Za nadjev:
500 g poriluka
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja


vlasac
sol
Crni papar mljeveni Podravka
1 žličica Vegete
Priprema
1.
U brašno dodajte maslac narezan na listiće, pa dlanovima povežite brašno i maslac. Nakon toga dodajte razmućeno jaje, vrhnje i malo soli te tijesto brzo izradite. Oblikujte ga u hljepčić i stavite u hladnjak neka odstoji najmanje sat vremena.
2.
Poriluk očistite, dobro operite te razrežite po dužini i kratko prokuhajte u kipućoj slanoj vodi. Nakon toga poriluk ocijedite, narežite ga na kolutiće ili kockice, a dio poriluka narežite na štapiće koji će vam poslužiti za ukrašavanje.
3.

 
Ohlađeno tijesto razvaljajte i položite ga na namašteni okrugli plitki pleh ili vatrostalnu posudu promjera 18-20 cm. Pažljivo tijestom obložite i rub posude. Tijesto izbodite vilicom i ostavite ga neka miruje 30-ak minuta.
4.
Nakon toga po tijestu rasporedite poriluk. Jaja, vrhnje, žličicu narezanog vlasca, papar i Vegetu zajedno razmutite i prelijte preko poriluka. Ukrasite po površini štapićima poriluka i stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C te pecite 35-40 minuta.
Posluživanje
Pitu malo ohladite, narežite na kriške i poslužite.
Savjet
Umjesto poriluka možete upotrijebiti i druge vrste povrća, ovisno o sezoni, mogućnosti i prilici – primjerice brokulu, cvjetaču, špinat, mrkvu i sl.
Mala tajna
Pri valjanju tijesta vodite računa da vam rub tijesta bude malo iznad ruba okrugla kalupa kako vam pri pečenju, zbog povlačenja tijesta, nadjev ne bi prelazio rub tijesta.