Avokado je jedno izuzetno zdravo voće. On se učitava s esencijalnim vitaminima kao što su vitamin B5, B6, C, K, E, kalij, itd. Ova voćka je izuzetan izvor vlakana te ima slične masne kiseline odlične za zdravlje srca koje su pronađene i u maslinovom ulju.
Zbog svoje svestranosti u kuhinji, popularnost avokada nastavlja rasti. Oni se lako može uključiti u bilo koje jelo kako bi obogatio boju ili zamijenio manje zdrav izbor a da ne mijenja ukus jela.
Sada ćemo vam otkriti kako da razvijete vlastiti avokado u nekoliko jednostavnih koraka, ne treba vam cijelo dvorište samo par stvari.
Uzmi svoje avokado sjeme i zabijte četiri čačkalice u njega. Pobrinite se da su čačkalice smještene na oko pola puta prema dole s vrha i na jednakoj udaljenosti.
Zatim, stavite sjeme avokada u čašu vode, tako da se njegov donji kraj namače u vodi. Koristite čačkalice kao što je prikazano na slici ispod.
Pustite da se sjeme potopiti dvije do šest sedmica na toplom mjestu i daleko od direktnog sunčevog svjetla. Tokom tog vremena, trebali biste vidjeti korijenje i matičnih izdanak. Ako stabljika postaje 6 inča duga, izrezati je nazad do tri inča.
Ispunite lonac promjera 10-inčni s hranjivim tvarima bogate zemlje. Zasadite sjeme u malu rupu napravljenu u središtu zemlje, pazeći da su njegovi korijeni u tlu a pola sjemena da je izloženo.
Održavajte tlo vlažno bez pretjeranog zasićenja, sipajte vodu redovno. Ako listovi počnu postajati žuti ili kunjati, ostavite sjeme neko vrijeme da se osuši, a zatim nastavite zalijevanje manjim iznosom.
Ako je lišće smeđe boje i suho, onda vjerojatno niste zalijevali vaš avokado dovoljno. Stavite lonac u sudoperu i pustite vodu da ide kroz njega nježno nekoliko trenutaka, budite sigurni da je na kraju biljka potpuno suha.
To je to! Nastavite zalijevanje svog avokada i trebali biste primijetiti plodove koji se počinju stvarati, iako će za to trebati dugo razdoblje.