Sastojci
biskvit:
6 bjelanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
preliv:
100 ml mlijeka
1 vanilin šećer
krema:
500 ml mlijeka
6 žumanaca
150 gr šećera
500 ml vrhnja za šlag
1 vrećica od 20 gr želatine fix
100 gr čokolade za kuhanje
dekoracija:
150-200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena
Priprema
1.
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo pa peći u kalupu obloženom papirom za pečenje 30 minuta na 200 C.Pečenu koru izbockati, pa preliti sa 100 ml vrelog mlijeka sa vanilin šećerom. Ostaviti da se ohladi.
2.
Fil: Prokuhati 1/2 l mlijeka. Žumanca i šećer umutiti, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na šporet, na laganoj vatri miješati svo vrijeme dok krema ne prokuha, pa maknuti sa vatre. Kremu prohladiti,pa dodati želatinu, dobro izmiksati. Umutiti vrhnje za šlag u čvrst snijeg, pa sjediniti sa kremom.
3.
U potpuno hladnu kremu dodati grubo ribanu čokoladu, pa promiješati.
4.
Biskvit staviti na tacnu, pa preko staviti ivicu kalupa u kojem se biskvit pekao (ja obložim folijom radi lakšeg odvajanja). Preliti stracciatella kremom, pa staviti u frižider.
5.
Nakon par sati izvaditi tortu iz frižidera, odkloniti ivice kalupa.
6.
Tortu dekorisati umućenim šlagom.
7.
Gotovu tortu rezati na parčad...
8.
...i uživati u savršenom okusu!