Sastojci
Za testo potrebno je:
5 komada zumanaca
1 komad cjelo jaje
300 ml mlijeka
1 supena kasika oceta
prstohvat soli i sode bikarbone
koliko je potrebno da testo bude kao za pitu brasno za razvijanje
Za serbet (agdu) potrebno je
1 puna tegla (od dzema tezine 880 g) secera
1.5 tegle (od dzema tezine 880 g) vode
3-4 kapi limuna
Za razvijanje kora potrebno je:
500 gr psenicni skrob
150 gr griza
Za posipanje potrebno je:
1 kg seckanih oraha
Potrebno je jos:
800 gr topljenog maslaca
Priprema
1.
Od sastojka za tjesto napraviti tjesto tvrdoce kao za pitu.
2.
Cjelo tjesto podeliti na 80 jednakih loptica velicine malo vece od oraha. Loptice pokriti najlon kesom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmore bar 30 minuta.
3.
Psenicni skrob pomesati sa grizom i ovu mjesavinu upotrebiti za razvlacanje kora. NIKAKO NE UPOTREBITI BRASNO ZA RAZVLACENJE KORA!!
4.
Pet loptica razvuci oklagijom jednu po jednu od prilike precnika oko 10 cm.
5.
Skupiti svih pet kora jednu na drugu a izmedju kora posipati sa mjesavinom za razvlacenje.
6.
Dobivenu koru razvuci oklagijom tako da dobijete precnik koji je isti sa precnikom tepsije velicine 40. Poloziti koru na tepsiju i poprskati topljenim maslacem.
7.
Ovako postupiti i sa ostalim lopticama i posle svake kore (1X5loptica) poprskati koru topljenim maslacem.
8.
Kada ste zavrsili sa 8 kora (8X5 loptica) dobili ste donju koru baklave. Poprskati topljenim maslacem i posuti seckanim orasima.
9.
Isto ponoviti i sa gornjom korom baklave. Posuti topljenim maslacem.
10.
Gotovu baklavu iseci na parcice oblika romba.
11.
U slucaju da vam preostane maslac, sigurno ce malo ostati, zagrejte dok ne provri i tako vruce pospite sve na isecenu baklavu. Staviti da se pece.
12.
Baklavu peci 120 minuta u unapred zagrejanu rernu na temperaturi od 150 *C. Povremeno pratiti proces pecenja da baklava ne izgori. Ona treba da se lagano pece.
SERBET (AGDA):
1.
U serpu kuvati secer i vodu. Kada provri ostaviti da se kuva bar 5 minuta. Dodati 1 soljicu od crne kave tople vode i kada smjesa ponovo provri dodati 2-3 kapi limunovog soka. Vrucom agdom politi pecenu mlaku baklavu. Ostaviti da baklava upija agdu.
Posluživanje
Baklavu sluziti sutrada, jos bolja je.
http://www.coolinarika.com/