Sastojci za tijesto
250 gr krem sira
150 gr margarina /maslaca
400 gr Glatkog brašna Podravka
1 kom jaja
1 čajna žlica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
1 čajna žlica šećera
6 gr Praška za pecivo Docela
prstohvat soli
nadjev:
920 gr očišćenih jabuka
70 gr smeđeg secera
30 gr Gussnela Dolcela (gustina)
2 čajne žlice Cimeta u prahu Podravka(po želji)
sok od pola limuna
i još za posuti po tijestu
50 gr smeđeg secera
1 čajna žlica Cimeta mljevenog Podravka
Priprema
1. Sir,margarin,sol,šećer i ekstrakt pomiješati pa vilicom sjediniti i malo umutiti.Dodati jaje pa još malo miješati.Usuti prosijano brašno s praškom za pecivo pa rukama zamiješati mekano i neljepljivo tijesto.Zamotati u prijanjajuću pvc foliju i staviti u hladnjak na 10-15 minuta.
Za to vrijeme oguliti jabuke i isjeći ih na kocke srednje veličine.Preliti ih sokom i promiješati da ne pocrne.
2. Ohladjeno tijesto podijeliti na dva dijela.Jedan ostaviti u hladnjaku a drugi razvaljati na malo brašna u pravokutnik debljine 2-3 mm.Cimet i šećer pomiješati pa pola smjese posuti po tijestu i zarolati.
3. Dobivenu roladu rezatu na fete debljine 1 cm.
4. Na papir za pečenje,po sredini, redati fete u krug.
5. Pokriti drugim papirom i razvaljati tijesto tako da se sve fete sjedine u jednu koru.
U kalup promjera 30 cm prenijeti papir sa tijestom.Cimet i gustin prosijati zajedno pa pomiješati sa jabukama.Rasporediti ih preko tijesta.
6. Postupak ponoviti sa drugim dijelom tijesta i njime prekriti jabuke.Podvući rubove gornje kore ispod donje i peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta.
7. Pita je veoma ukusna i suvišno je reći da nismo čekali da se ohladi,već smo na onako vruću odmah navalili. .Tko bi odolio ovoj ljepotici!!!
Izvor: coolinarika.com