Nadevaju se čvrstim pekmezom, koji samo malko izviri, ali ne iscuri na ovaj način |
Sastojci
220 ml mleka
25 g svežeg kvasca
2 kašičice šećera
1 jaje
1 dl ulja
2 ravne kašičice soli
oko 500 g mekog belog brašna (pripremite dodatnih 50 g, ako zatreba za doradu)
za premaz:
1 kašika masti
1 kašika brašna
(ako nemate mast, umesto ovog premaza upotrebite omekšali maslac, nikako margarin)
za posipanje:
šećer u prahu sa vanilom
(možete samleti dve kesice vanilin šećera sa kristal šećerom u blenderu)
Priprema
1. Ugrejte mleko. U činiju za mešenje izmrvite kvasac, dodajte šećer i kašiku brašna i pola količine mleka, pa ujednačite, da se kvasac istopi. Ostavite da zapeni.
2. Nakon 10-15 minuta dodajte ostatak mleka, umućeno jaje, ulje, deo brašna i so i snažno izlupajte. Moje bake su imale velike emajlirane vangle, koje su bile pogodne za lupanje testa varjačom. Tako se stvore fini mehurići. Zatim dodajte ostatak brašna i zamesite rukom fino mekano testo koje se ne lepi za ruke. Vratite u činiju, pokrijte platnenom salvetom i ostavite da raste.
3. Kad je testo udvostručilo zapreminu, radnu površinu pospite brašnom, istresite testo i razvaljajte tanko oklagijom. Umutite omekšalu mast sa brašnom. Premažite jednu polovinu testa u tankom sloju. Preklopite drugom polovinom testa, koju niste premazali. Opet namažite polovinu površine, pa preklopite. Zatim i treći put, isto.
Ostavite petnaest minuta pokriveno da opet naraste malo, pa opet razvaljajte.
Ako ne obožavate mast, koristite maslac. Tekstura testa nije ista u potpunosti u tom slučaju, ali miris je divan.
4. Secite na kvadrate, pa na svaki stavite malu kašičicu pekmeza. Slobodno malo razvucite svaki kvadrat rukama, testo je pucketavo i divno za rad nakon dva ciklusa narastanja. Preklopite u trougao, blago pritiskajući stranice, da se zatvore. Zatim priljubite dva kraja duže stranice i malo pritisnite. Na slici sam prikazala postupak i upotrebila ovaj put nešto ređi pekmez od jagoda. Može da se koristi, ali računajte da će ponegde da iscuri.
5. Ređajte kiflice u pleh i ostavite još malo da narastu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C samo dok malo ne porumene.
Vadite i vruće uvaljajte u prah šećer sa vanilom.
Izvor: coolinarika.com