Follow Us @soratemplates

Torta sa plazmom i jagodama

Sastojci  6 osoba
Kora
110gr putera
2 jaja
200gr šećera
200gr brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 vanilin šećer
125ml mleka
Fil


300gr mlevenog keksa (plazma)
2 čaše gaziranog soka od narandže
30gr putera
400gr jagoda (svežih ili smrznutih)
2 kašike skroba (gustin)
Top
1 kesica šlaga ili 200ml slatke pavlake

Priprema
1.
200gr šećera i 110g putera umutiti penasto, dodati 2 jaja, prašak za pecivo, vanil šećer, mleko i pola mere brašna. Mutiti par minuta i dodati ostatak brašna. Mutiti još par minuta, uključiti rernu da se zagreje.


2.
Dok se rerna greje, u plek staviti pekarski papir i još jednom fino izmešati sastojke špatulom. Sipati smesu u pleh (pleh je oko 30x15cm) i staviti da se peče na 200°C oko 15 minuta - dok ne porumeni i dok ne bude pečena. Ako vam je jaka rerna smanjite na 180°C ili prekrijte folijom.
3.
Dok se kora peče, pripremamo fil. U veću posudu stavimo 300gr jagode i šećer. Mutimo mikserom dok se jagode ne razbiju u finu smesu (ovo možete i blenderom, brže je ali se stvori pena koja posle mora da se smanji u frižideru). Stavimo 20gr putera u šerpu da se istopi i dodamo jagode. Mešamo dok fil ne prokuva.

4.
Izvadimo koru (dovde je pečena). U manju posudu sjedinimo 4 kašike vode i 2 kašike skroba. Dodamo u smesu i neprestano mešamo dok fil ne bude gustine kao puding. Skinemo sa šporeta i stavimo da se hladi.
300gr plazme umešamo sa 1 čašom soka od narandže i 10gr istopljenog putera. Dodajemo ostatak soka (nemora ceo) dok fil ne bude gladak i fin.
5.
Mažemo koru plazmom i stavljamo u frižider da se stegne. Mutimo šlag ili slatku pavlaku redovno uputstvom sa kesice, ja koristim slatku pavlaku - najbržom brzinom miksera mutiti 200ml slatke pavlake oko 1 minut da bude dovoljno gust za mazanje. Problem kod slatke pavlake je da može da se premuti i onda se stvaraju grudvice i ružno je za jesti, povedite računa kod ovoga.
6.
Izvadimo koru sa plazmom iz frižidera i mažemo filom od jagoda. Onih 100g jagoda koje su ostale sečemo na kockice i pobacamo po filu.

7.
Završavamo tortu premazom od šlaga i ukrašavamo po želji. Na slici je prikazano šaranje viljuškom i posuto je cimetom. Staviti tortu u frižider najmanje dva sata i uživajte!

Posluživanje
Torta se može služiti bilo kako, uglavnom sečenjem na kocke. Uključite maštu i improvizaciju i prepustite se sebi! Prijatno!

http://www.coolinarika.com/