Sastojci
Tijesto:
150-200g brasna
soli
1-2 jaja ili ako je veliki pleh 4 jaja
mlijeka
vode
1 cijelo ili ½ pileta
soli
Zalijevanje:
2dl mlijeka
3dl vrhnja za kuhanje
Priprema
1.
Od sastojaka za tijesto umutiti tijesto malo gusce neko za palacinke.
2.
Pile iskomadati.
3.
U tevsiju nasuti ulje i staviti u zagrijan u rernu.
4.
Izvaditi zagrijanu tepsiju i saliti tijesto. U posudu u kojoj je tijesto bilo staviti piletinu posoliti i malo promjesati ps:Uzadnje vrijeme po mesu pospem 1 mali kaskicu vagete. Meso bude jos ukusnije a tijesto se uposte nepromjeni nimalo.
5.
Poredati meso po tjestu i staviti peci.
6.
Peci oko 20 minuta na 220 stepeni i kad Kvrgusa dobro porumeni tempereturu smanjiti i nastaviti peci dok se meso neispece.
7.
Gotovu kvrgusu zaliti sa mlijekom i vrhnjem za kuhanje pa ponovo vratiti u pecnicu i ostaviti oko 5-10 minuta.
8.
Kvrgusu izvaditi i pokriti tacnom da se hladne dok se pripreme tenjuri i viljuske.
9.
Zadnje sto vam preostaje jeste da sjednete i prenajedete se jer je nemoguce prestati jesti nesto ovako dobro.
10.
cijela kvrgusa
Posluživanje
U zavisnosti koliku tevsiju pravite toliko i jaja stavite… ako je tevsija velika onda 4 jaja za manju je dosta 1-2…. Mada ako nemate niti jedno jaje u frizideru.. dobro ce vam doci i kaskica praska za pecivo… :)