Follow Us @soratemplates

Muška torta

Sastojci  12 osoba
Palačinke promjera 30 cm
2 jaja
1 mala žlica soli
0,5 l mlijeka
1 dl ulja
2 dl mineralne vode
20 dag + još po potrebi bijelog brašna
po želji dio brašna zamijenite kukuruznim ili heljdinim brašnom
Nadjev izaberite sami
50 dag svježeg sira
2 velike žlice kiselog vrhnja
malo soli

 
dodaci po želji: pršut, slanina, buđola
kulen, čajna ili zimska salama
šunka, vratina, kare
gljive
kiseli krastavci
luk
svježa ili kisela paprika
peršin, vlasac

Priprema
1.
Izmiješajte jaja, sol, ulje, mlijeko, polovicu brašna i mineralnu vodu u malo gušću smjesu za palačnke. Po potrebi dodavajte malo po malo brašna dok ne dobijete odgovarajuću gustoću tijesta. Kako bi okus bio zanimljiviji, predlažem da dio bijelog brašna zamijenite kukuruznim ili heljdinim brašnom (ja sam ovaj put dio bijelog zamijenila kukuruznim brašnom).
2.

 
Na vrućoj tavi većeg promjera (28-30 cm) s tek kapljicom ulja (ako nemate tako veliku tavu baš za palačinke) ispecite malo deblje palačinke. Pustite da se ohlade.
3.
Pripremite nadjev dok se palačinke hlade. Narežite sve suhomesnate proizvode koje želite upotrijebiti na tanke ploške (ako ih već niste kupili narezane). Narežite tako i krastavce i gljive, a paprike, luk, vlasac i peršin nasjeckajte i pomiješajte.
4.
Dobro pomiješajte sir, vrhnje i malo soli. 1/4 smjese ostavite za omazivanje torte. Ostatak rasporedite po “katovima” – nakon prve palačinke ćete vidjeti koliko smjese treba za jedan red.
5.
Stavite prvu palačinku na tanjur za tortu. Namažite sirom i vrhnjem cijelu površinu. Neka ne bude baš “prozirno”. Poslažite red jednog ili nekoliko sličnih narezaka, također gusto po cijeloj površini. Pokrijte palačinkom. Ponovite mazanje i slaganje druge vrste narezaka. Poklopite palačinkom, namažite, a ovaj kat prekrijte povrćem. Ponovite postupak. Složite onoliko katova koliko vam to dozvoljava količina smjese od sira. Na vrhu neka bude palačinka.
6.
Omažite cijelu tortu smjesom sira koju ste prije odvojili. Ukrasite ostacima narezaka i palačinki.
Tortu do posluživanja držite u hladnjaku.
Posluživanje
Ovu slanu tortu poslužite kao predjelo, a idealna je za okupljanje društva uz kriglu pive ili čašu vina. Osim toga, tako je jednostavna za pripremu da bi i najšlampaviji muškarac u kuhinji zadivio njome svoje dečke (ma i cure, naravno)!