SASTOJCI
Zuta smesa:
4 zumanjka
100 gr secera
100 gr putera sobne temperature
100 gr brasna
2 zlicice vanilije secera
1 zlicica peciva praska
4 zlice mleka
Bela smesa:
4 bjeljanka
175 gr secera
Za posut:
Listici badema
Krem:
500 ml slasticarske kreme od vanilije
200 ml slatkog vrhnja
sezonsko voce po zelji
Krema:
1 litra mleka ( 2.8 % )
4 zumanjka
1 stapic od vanilije ( istrugati semenke )
100 gr glatkog brasna
200 gr secera
PRIPREMA
1. Izrezati papir za pecenje velicine 30 x 40 cm ( ta velicina ce vam biti kore ). Postaviti papir u pleh. Ostaviti sa strane
2. Pecnicu ukopcati na 175 stupnjeva da se zagreje.
3. Bjeljanka izmiksati u sneg i uz dodavanje secera miksati dalje dok ne postane cvrsti sneg. Ostaviti sa strane i poceti sa pripremanjem zutog testa.
4. Umutiti puter i secer dok ne pobledi u glatku smesu, pa dodati zumanjke i dalje miksati, dodati mleko i brasno pomesano sa vanilijom secerom i pecivom praskom. Miksati kratko samo da se sjedini, ne preugo.
5. Prvo zuto testo rasporediti na papira za pecenje, bice jako tanko ali to vas ne treba da plasi, tako terba da bude.
6. Po zutom testu rasporediti cvrst sneg i posuti listicima badema i staviti u zagrejanu pecnicu pa peci 25 minuta.
7. Pecene kore ohladiti i preseci na pola po duzini da dobijete 2 kore.
8. Slasticarsku kremu od vanilije i slag od slatkog vrhnja sjediniti i stime premazati koru, poredjati sezonsko voce i prekriti drugom korom. Kako slika pokazuje. Ostaviti na par sati u frizider.
9. Slasticarsku kremu mozete kupiti gotovu ili napraviti sami.
10. Priprema kreme od vanilije ( slasticarska krema ), mesati zumanjke sa secerom dok ne posvjetle, pa dodajte brasno, mesajte, dodati ,mleko ( 200 ml ) i ponovo promesati.
11. Izvadite sjemenke sa ( nozem ) iz mahune vanilije a ostatak mahune nebacajte, nego je stavite u zatvorenu staklenku sa 300 gr secera, i nakon 10 dana secer ce primiti aromu vanilije secera, i dobicete " home made vanil secer ".
12. Stavite sjemenke vanilije u lonac sa mlekom ( ostalih 800 ml ) i kada je mleko toplo dodajte ga u mesavinu zumanjaka ( brasna i secera ), pa mesajte dok ne zakipi, a kad zakipi mesajte jos 1 minut i tada ce te dobiti predivnu kremu.
13. Ostavite kremu da se ohladi prvo na sobnu temeperaturu. Prekrijte je prozirnom folijom da bi ste izbegli stavranje korice na vrhu, a zatim stavite kremu u frizider da se ohladi do kraja. Promesajte.
14. Za ovaj kolac nece vam trebati tolka kolicina kreme. Vi je mozete prepoloviti a ostatak kreme posluziti za desert ili za cega ocete. Krema je fantasticna. Ili mozte napraviti od polovine navedeni sastojaka ovu kremu. ( jer treba ce vam za ovaj kolac 500 ml slasticarske kreme .
Izvor: coolinarika.com