Follow Us @soratemplates

Makovo zrno


SASTOJCI
2 čvrsta jogurta(cca-400ml.)
200ml. šećera
1 vrećica vanilin-šećera
200ml. pšenične krupice-griza
200ml. mljevenog maka
200ml. finog glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo(10g.)



ČOKOLADNA GLAZURA
150g. mliječne čokolade
3 žlice šećera
3 žlice mlijeka
3 žlice ulja



PRIPREMA
Umutite čvrsti jogurt,sa šećerom i vanilin-šećerom.
Posebno izmiješajte,brašno,griz,i mljeveni mak,s praškom za pecivo.

Sastojke pomiješajte,skupa.U podmazan pleh,istresitre, smijesu.Poravnajte površinu,i pecite na laganoj vatri,u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C cca-30 minuta.

Na blagoj vatri,otopite mliječnu čokoladu,pa dodajte,šećer,mlijeko i na kraju ulje.
Glazura je gotova kada se šećer otopi.

Pečeni kolač,premažite čokoladnom glazurom.

POSLUZIVANJE
ja sam koristila okrugli kalup(26cm.).
veličina čaše je mijerica od jogurta(180ml-200ml.)
ja sam u kolaču koristila plavi mljeveni mak
čvrsti jogurt možete zamijeniti kiselim vrhnjem

Primjena maka,seže daleko u prošlost..Mak,je poznat,još iz Mezopotamije,a u antičkoj Grčkoj,koristili su ga sportaši za zdeavlje i snagu..Osušene sijemenke maka,bogat su izvor kalcija,linolne i oleinske kiseline...Minerali i vitamini maka,smanjuju stres,i potiču raspoloženje..Kod nas se mak,najčešće koristi kod pripreme kolača i peciva,ali,on,i slanim jelima daje,neobičan i egzotičan okus..

Izvor:http://www.coolinarika.com/