Follow Us @soratemplates

PRAVI STARINSKI ZUTI KOLAC SA VISNJAMA (gotov za 30 min) !

Sastojci:
     5 jaja
     1,5 čaša šećera
     1 čaša jogurta
     1 čaša ulja
     2 čaše brašna
     1/2 kesice praška za pecivo
     400 - 500 gr višanja
     malo prah šećera za posipanje kolača
      čaša = 2 dl
Priprema:

 
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima. Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.


Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole. Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče. Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.