Follow Us @soratemplates

Pralinasta torta od ljesnjaka

Sastojci
praline
250 g secera
50 ml vode
250 g ljesnjaka
tamno tijesto
6 jaja
115 g secera
+ 1 zlica secera
185 g tamne cokolade
185 g mljevenih ljesnjaka

 
loading...

krema sa mlijecnom cokoladom
375 ml vrhnja
300 g mlijecne cokolade
60 g maslaca

Priprema
1.
Praline


Secer i vodu staviti na laganu vatru da zavri bez mijesanja dok se dobije svijetli karamel, te dodati ljesnjake, lagano metalnom zlicom izmijesati, pojacati vatru i kada dobijemo tamno smedju boju karamela smjesu izliti nalagano nauljenu podlogu i sacekamo da se ohladi.
Hladno u grubo iskidamo i stavimo u multipraktik i sameljemo.
Spremimo sa strane.
2.
Krema sa mlijecnom cokoladom

Na laganu vatru staviti vrhnje da zakuha te skinuti sa vatre.
Dodati natrganu cokoladu, ostaviti jedan minut i izmijesati zlicom.


loading...

U lagano rashladjenu kremu dodati maslac i izmjesati da se sastojci spoje, poklopiti i staviti u hladnjak 2 sata da se krema stisne.
3.
Tamno tijesto
Cokoladu rastopimo na pari i stavimo da se hladi te joj u ohladjenu dodamo 3 zlice vode i dobro izmjesamo.
Zumanjca odvojimo od bjelanjaca.
Zumance tucemo sa secerom dok dobijemo gustu i blijedu smjesu.
U medjuvremenu tucemo i bjelanjca kojima smo dodali 1 zlicu secera.
Zumanjcima dodamo mljevene ljesnjake, lagano ih umutimo pa ona bjelanjke koje lagano umijesamo spatulom.
Smjesu izlijemo u dva lima promjera 23 cm ili u jedan promjera 25 cm.
Stavimo peci u zagrijanu pecnicu na 180 * oko 30-35 minuta.
Izvaditi iz pecnice, ohladiti i kolac razrezati te puniti kremom i posipati mljevenim pralinama.
Posluživanje
Naravno, kada su kolaci sa kremom u pitanju, zbog ustede vremena, ja uvijek krecem od kreme.
U ovom slucaju je redosljed bio krema, praline, otapanje cokolade na pari pa tek onda tamna smjesa.