Peršun, biljka koju koristimo kao začin, ima magične moći. Njegova količina u jelima je uvijek mala, zato nije dovoljna da pokrene izlučivanje nagomilane tečnosti iz tijela. Američki ljekar, John R. Christopher važio je za dobrog poznavaoca biljnih lijekova. Često je svojim pacijentima savjetovao peršun kao lijek za bubrežne bolesti.
Peršun je odličan saveznik u borbi protiv urinarnih problema, bubrežnih oboljenja i jak diuretik. Kao lijek može se koristiti korijen i listovi peršuna. Postoji mnogo recepata za pripremu čaja od peršuna, a čitateljka portala Aura.ba je ispričala: Peršun je čudo. U četvrtak sam imala 72 kg, a dva dana poslije pet kilograma manje. Ne radi se o kilogramima sala, nego o nagomilanoj tečnosti koja ja napustila moje tjelo. Osjećam se super lagano. (Ramiza Terzimehić, 39).
Čitateljku smo zamolili da nam objasni kako i na kakav način je koristila peršun, te za par dana izgubila 5 kilograma i litre nagomilane tečnosti. Ramizin recept je sasvim jednostavan. U ključalu vodu (oko litar) dodajte 5 velikih kašika isjeckanog peršuna. Tečnost pustite da odstoji oko dvadesetak minuta, nakon toga čaj možete procijediti ili piti zajedno sa isjeckanim peršunom.
– Za čaj od peršuna sam se odlučila zbog problema sa bubrezima. Svi savjetuju uvin čaj kod ovih tegoba. Od uvinog čaja sam osjetila poboljšanje, ali tečnost je ostajala u tijelu. Odlučila sam uvin čaj zamijeniti sa peršunovim, te tako došla do svojih rezultata. Sada sama sušim peršun koji namjeravam koristitii ubuduće – povjerila nam je Ramiza.
Izlučivanje tečnosti iz organizma je veoma važno. S urinom izbacujemo otrove, bakterije i druge štetne tvari. Za peršun je naučno dokazano da je odličan diuretik, uz to je i jak antioksidant. Konzumiranje čaja od peršuna je preporučljivo, ali nikako ne smijete pretjerivati s ovim čajem. Konzumiranje neka ne bude više od litre čaja na dan.
Peršun je biljka koja je od antičkih vremena prisutna kao lijek. Njemu su pripisivali magične moći, u starom Rimu se vjerovalo, da grickanje listića peršuna poboljšava percepciju i intelektualne sposobnosti. Danas se ova biljka koristi samo kao začin, a dobro upućeni je koriste kao lijek.