Follow Us @soratemplates

Cokoladni mousse za 20 minuta


Sastojci:
6 zumanjaca
6 bjelanjaca
250g tamne cokolade
75g putera
25 secera
1 rum secer (po zelji)
korica limuna,aroma narandje ...... po izboru


malo soli za mutiti bjelanjca
Priprema:

Odvojiti pazljivo bjelanjce i zumanjce . Preporucujem da budu sobne temperature i jaja i puter. Cokoladu lagano otopiti na pari,pa lagano dodati puter sobne temperature ,i fino sjedinjiti. U smjesu dodati aromu po zelji. Ja sam stavila rum secer. Vi ono sto volite. Ostaviti da se malo prohladi. Promjesati nekoliko puta. Zumanjce malo umutiti viljuskom,kao za omlet. Tek toliko da se ujednace,zatim  dodati prohladjenoj smjesi od cokolade,pa fino kasikom sjedinjiti. Smjesa od cokolade je sada gotova ,i spremna za bjelanjke. Bjelanjke umutiti u cvrsti snijeg sa malo soli,a zatim dodati secer i miksati 2 ili 3 minute.

 
 Sada lagano,,,,kutljacom ,ili kasikom dodavati smjesu od cokolade u smjesu od bjelanjaca. Ovaj korak je veoma vazno uraditi pravilno,jer cijela struktura moussa zavisi koliko ste ,i kako ste pomjesali ove dvije smjese. Lagano kutljacom mjesati tek toliko da se smjesa sjedinji. Da nestanu bijele grudvice od bjelanjaca. Kada nestanu bijele grudvice,a smjesa je jos uvijek napuhana ,i vazdusna , mousse je gotov. Sada ga lagano prbacite u zdjelice. Od ove kolicie sastojaka sam dobila 6 zdjelica od 250ml

Posluživanje:
Mousse pokrijte plasticnom folijom ,i stavite u frizider na nekoliko sati. J licno volim da prenoci ,a bude divan i nakon 4 sata .

http://www.coolinarika.com/