SASTOJCI
Mokri sastojci
170 gr maslaca
1 veće jaje
1 kašika hladne vode
100 gr šećera
2 kašike meda
Suvi sastojci
200 gr brašna
150 gr integralnog brašna
50 gr mlevenih zobenih pahuljica*
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica kardamoma
pola kašičice cimeta
tri, četiri kašike belog kristal šećera da se keksići uvaljaju pre pečenja
PRIPREMA
Sve mokre sastojke staviti u činiju i dobro izmiksirati.
Izmešati brašna sa začinima i postepeno dodavati u već izmešane mokre sastojke, mešati najpre varjačom a onda umesiti mekano testo. Ono mora biti između mekanog i lepljivog, tako da možda će trebati malo manje ili više brašna, oseti se pod rukom.
Testo umotati u providnu foliju i obavezno ostaviti da odleži u frižideru, najmanje pola sata, sat, a može i duže. Da bi se pre ohladilo, može se podeliti na tri kugle ili rastanjiti na poslužavniku pa tako ostaviti u frižideru - tako uradim kada baš žurim :)
Od stvrdnutog testa koje više neće biti tako lepljivo, otkidati kuglice veličine oraha u ljusci (moje su bile teške svaka po 25 grama ;)), uvaljati ih u kristal-šećer i ređati na pleh obložen peki-papirom sa većim razmakom.
Zatim pritisnuti dnom čaše da se malo spljošte, a ako se lepi, najpre čašu utisnuti u šećer pa tek onda u keksić. Meni su se i pored toga malo lepili, pa sam uzela tanku spatulu za serviranje parčića torte, zavukla je malo pod čašu i onda su se keksići bez problema odlepljivali.
Ukoliko želite da keksići imaju lepu šaru, pronađite neku čašu poput ove i njenim dnom pritisnite svaki keksić, izgledaće mnogo lepše :)
Rernu ugrejati na 180 stepeni i peći keksiće, najduže 8 minuta, ne smeju da se prepeku.
Ohlađene keksiće staviti u metalnu kutiju, ako stignu da se ohlade :)
POSLUZIVANJE
Od ove mere, dobije se 30 većih keksića, prečnika oko 6 cm.
* U originalnom receptu ne idu zobene pahuljice, ja sam ih stavila jer sam videla da neću imati dovoljno integralnog brašna, tako da nisu neophodan sastojak, a isto tako, mogu se i povećati u smesi, na uštrb belog brašna, ako ste raspoloženi za zdraviju varijantu :)
Izvor:http://www.coolinarika.com/