Follow Us @soratemplates

KOLAČ SA KAKAOM I JOGURTOM: Bez vage i zahtjevnih postupaka, gotov za tren


Sastojci:
Za biskvit:
● 3 jogurta (taman da imamo i mjericu),
● 3 čaše od jogurta šećera,
● 3 čaše od jogurta brašna,
● 1 kašičica sode bikarbone,
● 1 čaše od jogurta ulja,


● 3 kašike kakaa

Za preljev:
● 10 kašika šećera,
● 17 kašika mlijeka,
● 1/2 (125 g) margarina,
● 3 kašike kakaa
Priprema:

Biskvit:
Od navedenih sastojaka napravimo smjesu. Treba je dobro umuti dok ne postane glatka, jednolična.
Prebaciti u četvrtasti kalup i šeći otprilike pola sata na 200°C. Naravno, treba provjeriti čačkalicom i gotovo je kada se čačkalica zabode i ostane suha. Onda ostavimo tijesto da miruje nekih 5 minuta, a mi se za to vrijeme bacimo na kuhanje preljeva.

 
Preljev:
Svi sastojci se prokuhaju dok ne postanu ujednačena masa koju zatim prelijemo preko kolača.

Prije toga treba kolač izrezati na kocke i sipati preljev preko rezova, da se dobro natope, a zatim i preko cijelog kolača.
Ostavimo da kolač dobro upije sirup nekih pola sata, i gozba može početi!

Izvor: Neum-BiH.com