Sastojci 5 osoba
Testo:
6oo.gr. Brasna
1,5 kasika soli
1 mala kasika secera
1 veca casa mlake vode
Nadev:
1. kg. svezeg spanaca
150.gr. sira
1 velika kasika kajmaka
2 velike kasike pavlake
2 jaja
1 mala kasika soli
1 mala kasika secera
1 mala kasika bibera
Preliv za pitu:
1 kasika pavlake
6 kasika mleka
Priprema
1.
Spremite testo! Ova vrsta pravljenja je jedna od najjednostavnijih a daje izuzetene rezultate!
Dakle pomesajte brasno,so,secer i mlaku vodu i dobro razradite testo, ako testo posle odredjenog vremena nije dovoljno glatko i mekano, dodajte samo par kapi ulja pa nastavita da mesite. Kada testo postane glatko i mekano napravite od njega dve jednake kugle, premazite svaku sa po kap ulja i ostavite pokriveno da odtoji dok ne spremite nadev.
2.
Nadev: Pomesajte sir, kajmak, jaja, ulje, so, biber i spanac, sve lepo promesajte da se dobije ujednacena smesa i eto nadeva!
3.
Na velikoj povrsini pospite malo brasna i stavite jednu kuglu testa pa je oklagijom dobro istanjite da bude kao papir! Ovo je malo teze ali ako imate strpljenja vremena i naravno ljubavi bice vam interesantno!
4.
Kada ste napravili veliki krug, uzmite nadev pa sa obe stane kruga nanesite tako da sredina ostane prazna i cista, ne zaboravite ne smete nadev stavljati preko celog testa jer nece ispasti dobro, znaci po ivicama kruga sa leve i desne strane i sacuvajte ostatak nadeva za drugu kuglu testa.
5.
Kada ste naneli nadev sa obe strane napravite rolat sa jedne i sa druge strane kruga tako sto cete uzimati kraj testa i pokrivati nadev ivicama. Kada to uradite i sa druge strane ostace vam mali prostor izmedju dva rolata koji cete pazljivo iseci nozem i dobiti dva odvojena rolata! Isto to ponovite i sa drugim delom testa i dobicete 4 obvojena rolata.
6.
Rolate mozete redjati u krug ili u zmiju kako mi to popularno zovemo! :) Tepsiju premazite uljem sa cetkicom i pospote po njoj brasna da se pita ne zalepi prilikom pecenja. Ovo sam videla od moje nane i od tad mi ne treba papir za pecenje niti bilo kakva teflonska tepsija jer se na ovaj nacin nista ne lepi za tepsiju.
7.
U tako pripremljenu tepsiju redjajte rolate u krug ili u zmiju, oba nacina su laka i veoma lepo izgledaju! Izvinjavam se sto nemam slika pita se pojela kad sam odlucila da vam napisem ovaj recept a ja sam ostala bez slika sa punim stomakom. Nadam se da cete uzivati kao moji gosti i ja danas! Prijatno i srecno!
Posluživanje
Sluzite toplo i uz jogurt! Nikako ne koristite viljuske i nozeve nego umastite prste i uzivajte!