Follow Us @soratemplates

Mesna štruca s kajganom

1 kg mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
2 jaja
1 žličica soli
½ žličice mljevenog papra
1 žlica Vegete pikant
60 g peciva ili starog kruha
150 ml vode
2 češnja češnjaka
Za kajganu:

 
2 žlice ulja
7 jaja
1 žličica Vegete pikant
1 žličica narezanog svježeg timijana
1 žlica narezanog vlasca
1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema
1.
Mljevenom mesu dodajte razmućena jaja, sol, papar i Vegetu pikant.
2.
Žemlje ili stari kruh narežite na veće komade, prelijte vodom i ostavite stajati oko 5 minuta. Nakon toga, kruh ili pecivo dobro ocijedite i dodajte mesu.
3.
Smjesi dodajte još i protisnuti češnjak. Mesnu smjesu dobro izmiješajte i pokrivenu ostavite stajati oko sat vremena.
4.
U široj tavi zagrijte ulje, a zatim izlijte razmućena jaja pomiješana s Vegetom pikant.
5.

 
Kajganu pecite 2-3 minute, a zatim dodajte timijan, vlasac i peršin.
6.
Aluminijskom folijom obložite protvanj veličine 28×20 cm i premažite ga uljem.
7.
Po površini folije rasporedite trećinu pripremljene mesne smjese. Po mesu rasporedite pola količine kajgane. Po kajgani rasporedite drugu trećinu mesa, a po mesu rasporedite preostalu kajganu.
8.
Sve prekrijte preostalom trećinom mesa.
9.
Pomoću folije meso s kajganom savijte u štrucu.
10.
U protvanj dodajte još malo ulja, a zatim štrucu zajedno s folijom pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko sat vremena.
11.
Tijekom pečenja štrucu podlijevajte vodom.
12.
Kad je štruca napola pečena, po želji možete oko štruce rasporediti krumpir, narezan na ploške.
Posluživanje
S pečene štruce maknite foliju, malo je ohladite, narežite i poslužite uz pečeni krumpir i zelenu salatu.
Savjet
Mesna štruca jednako dobro prija topla i hladna. Za zaposlene je osobe idealna, a ukoliko se napravi više, drugi je dan, uz varivo, nezaboravna.
Kruh ili pecivo možete zamijeniti s oko 40 g krušnih mrvica i 100 ml mineralne vode.