SASTOJCI (za šare)
1 belance,
30 g šećera,
40 g brašna,
20 g otopljenog maslaca
Čokoladni biskvit
4 jaja,
75 g šećera,
75 g brašna,
60 g otopljenog maslaca,
35 g kakao praha
Beli bikvit
5 belanaca,
100 g šećera,
100 g brašna,
60 g maslaca
Fil
2 dl slatke pavlake,
4 kašike šećera, i još po želji nes kafa,
čokolada, kakao, seckane čokoladne bananice i sl.
PRIPREMA
Umutite čvrsto belance, dodajte šećer, rastopljeni maslac i na kraju umešajte brašno. Sve fino izjednačite i sipajte u špric sa malim okruglim nastavkom (može i u plastičnu kesicu kojoj ćete potom makazama odeseći vrh).
Na pleh od rerne stavite papir za pečenje i istisnite šare po želji (tufnice, zebra print, spiralice, cvetiće i sl.). Možete sve prethodno nacrtati na papiru i onda staviti ispod papira za pečenje, pa crtati po linijama (papir sa nacrtanim motivima izvucite pre pečenja). Sve stavite u zamrzivač na par sati da se šare fino stegnu.
Neka pleh sa šarama ostane u zamrzivaču dok ne pripremite sve sastojke za bikvit. Zagrejte rernu na 200 C, a u međuvremenu pripremite smesu za bisvit.
Umutite penasto belanca, dodajte šećer, rastopljeni maslac i na kraju pažljivo umešejte brašno pomešano sa kakao prahom (ako pravite čokoladni biskvit). Izvadite pleh iz zamrzivača sa šarom i odmah nanesite pripremljenu smesu. Sve brzo i lepo rasporedite da se šare ne bi pomerile.
Smanjite temperaturu na 180 C i pecite biskvit 10-tak minuta, pazite da se ne prepeče suviše. Biskvit prebacite na vlažnu krpu i zamotajte u rolat. Možete staviti i na novi papir za pečenje i tako zamotati ako vam je jednostavnije. Ostavite da se biskvit potpuno ohladi.
Kad se kora ohladila, možete je odviti i nafilovati filom po želji: umućenom slatkom pavlakom, ganaš kremom i sl. U kremu možete dodati malo nes kafe, rastopljenu čokoladu, lešnike, seckane čoko bananice ili neko voće. Zamotajte sve ponovou roladu i ostavite da stoji u frižideru do služenja... bon appétit!
NAPOMENA
možete se igrati i sa bojama, dodajte malo prehrambene boje u smesu za šare i napravite raznobojne cvetiće, voćkice i sl.
Izvor:http://receptzadomacicu.blogspot.ba/