SASTOJCI
20 komada Suhih smokvi
40 Cijelih ljesnjaka
50 ml Vode
1/2 Cokolade za kuhanje
150 g Maslaca
200g Secera
200 g Mljevenih oraha
200g Mljevene plazme
PRIPREMA
Suhe smokve potopiti u mlakoj vodi da se opuste. Poslje 30 min ocijediti i odstraniti peteljke.
Puniti smokve sa ljesnjacima. U svaku smokvu po dva ljesnjaka.
Sada pripremamo fil, koji se oblikuje u oklop za smokve. Maslac i cokoladu rastopiti zajedno sa secerom i vodom. Na kraju dodati mljevene orahe i plazmu. Masu trebate moci u rukama oblikovati, ako vam se cini suvise tecno dodati jos plazme.
U ruci rasporediti dovoljno pripremljenog fila za oklop, polozit na to smokvu, i formirati lopticu tako da cijelu smokvu prekriva fil.
Na kraju uvaljati u mljevenu plazmu ili orahe.
Sada su loptice spremne na hladjenje:-) U originalnom receptu idu u frizider, medjutim ja ih stavim u zamrzivac najmanje 4 sata, i tako dobijem dovoljnu cvrstocu za lijep presjek tj oko :-)
POSLUZIVANJE
Mozete ostaviti u zamrzivacu i vaditi po potrebi, sto je jako prakticno. Odmrznuto je za 10 tak min.
ako ne volite suhe smokve bez brige, u ovoj kombinaciji ih svako voli :-)
u drugim receptima sam nalazila da se uvaljaju u kokos, pa i vi mozete promijenuti to po zelji
Izvor:http://www.coolinarika.com/