Follow Us @soratemplates

GOTOVE DOK TRPNEŠ IDEALNE ZA BRZI RUČAK: MINI PIZZE BEZ UPOTREBE DIZANOG TIJESTA


SASTOJCI 
Tijesto 
600 g brašna 
1 prašak za pecivo 
10 g svježeg kvasca 
pola žličice šećera 
pola žličice soli 

loading...


50 g masti ili omekšalog maslaca 
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta 
250 ml vode 
2 jušne žlice maslinovog ulja 

Nadjev
200 g šunke, sušene vratine ili sl. 
200 g gaude ili podravca 
10 jušnih žlica pasirane rajčice ili kečapa 
1 žličica origana 
10 maslina

loading...


PRIPREMA 
Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati sol, mast, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto. 

Od tijesta napraviti kuglu, spljoštiti ju pa odrezati na pet trokuta i onda još svaki trokut na pola da bi se dobilo 10 približno jednakih djelova tijesta. Može i kao valjak pa na deset djelova, kako je kome lakše ;) 

Od svakog komadića tijesta odmah napraviti kuglicu pa razvaljati ili dlanovima raširiti u krug promjera 12 cm. Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jače potisnuti manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.
Uključiti pečnicu na 200 st.C. 

Salamu i sir naribati. Na svaki krug u udubljenje staviti jušnu žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato posuti salamom, sirom, a po vrhu staviti malo origana. Po želji dodati i po jednu maslinu. 

Peći 20 minuta obje tepsije zajedno u pečnici sa ventilacijom na 200 st.C ili pojedinačno na 210 st.C.

Kad se izvade iz pečnice, svaku na 3-4 mjesta ubosti vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i bile sočnije. To ja radim i sa normalnom veliko pizzom.

POSLUZIVANJE
Nadjev stavite po želji: salamu, tunu, sir, kis.vrhnje, gljive, masline… Tijesto je mekano i posebnog okusa zbog maslinovog ulja. Dovoljne su dvije-tri po osobi.

Izvor:http://receptii-i-ideje.blogspot.ba/