Follow Us @soratemplates

RUCAK IZ TAVE! U moj knjizi stoji da je jelo specijalitet Madjarske kuhinje, u svakom slucaju je za prste polizati...

Sastojci  2 osobe
300-400 gr teletine ili mladje junetine
2 glavice c. luka
1 cehna b.luka
1 v. kasika aleve paprike
1 crvena paprika
100 gr putra za przenje

 
oko ½ kg krompira
brasno za uvaljati meso
so, biber

Priprema
1.
Ako meso nije izrezano, izrezati ga, malo izudarati cekicem, posoliti, uvaljati u brasno i peci na zagrijanom putru, koristiti samo pola putra od onih 100 gr......Ako je teletina peci po 3-4 min sa svake strane....Junetinu po 5-6 min.

2.
Meso izvaditi u toplu zdjelu i drzati na toplom mjestu pokriveno, dok se ostatak pripremi.
Ja sam zagrijala rernu na 50*C pokrila folijom

3.
Sad u tavu dodati ostatak putra da se topi na laganoj T, u istopljeno dodati izrezan c. luk, malo prziti pa dodati b. luk i alevu papriku. Poslije par minuta dodati krompir izrezan na vece kocke, posolti, pobiberiti, dodati 2dcl vode i poklopiti da lagano vrijucka.

4.
Poslije 10-ak min u krompir dodati izrezanu papriku, po potrebi dodati malo vode i ostaviti da se lagano kuha....

 
5.
Kad je krompir skoro gotov, vratiti meso preko, pokriti i ostaviti da se przi/kuha dok krompir ne bude gotov.
SAD SVE ZAVISI OD MESA, AKO JE TELETINA DOVOLJNO JE DA SE STAVI 5 MIN PRED KRAJ, A AKO JE JUNETINA TREBA JOJ JOS 10- 15 MIN.

Posluživanje
Po orginalnom receptu, ide jos jedna cajna kasika kima, zajedno sa krompirom, ali ja ne volim kim, pa ga nisam ni koristila